lipoedème

Het lipoedeem

Het lipoedeem is een ziekte van het vetweefsel met een lymfatische component, die over het algemeen enkel bij vrouwen voorkomt. Ongeveer 11% van de vrouwelijke populatie heeft een minder of meer ernstige vorm van lipoedeem.

Het lipoedeem, een weinig gekende aandoening

Deze pathologie werd geruime tijd genegeerd door de medische wereld en werd afgedaan als een "gynoïde" vorm van obesitas. Vandaag de dag werken verschillende teams van wetenschappers en clinici, waaronder deze van Domus Lymphologicae, met veel meer aandacht rondom deze ziekte die een enorme impact heeft op de levenskwaliteit van de patiënt.

Karakteristieken van lipoedeem

Het lipoedeem ontwikkelt zich traag maar progressief vanaf de puberteit en toont zijn specifieke kenmerken tussen de tweede en derde levensdecade. Vanaf dan evolueert de ziekte met een wisselend tempo (zie figuur hieronder) waarbij ze soms als zeer invaliderend ervaren kan worden.

Drie stadia van lipoedeem

Drie stadia van lipoedeem - (c)Catherine Seo

 

Het lipoedeem kenmerkt zich door een karakteristieke morfologische verdeling van het vetweefsel en specifieke klinische tekens en mag niet verward worden met obesitas.

Bij de twee eerste stadia van de ziekte zijn de enkels en voeten niet aangetast (zie figuur hierboven).

Bij lipoedeempatiënten bevat het vetweefsel veel gesequesteerd vrij vocht tussenin de vetlobuli, die het gevoel geven van kleine ‘pingpong’ balletjes tussen de vingers van de onderzoeker bij het klinisch onderzoek. Deze patiënten hebben een fragiliteit van de oppervlakkige microcirculatie, hun huid is bleek en fragiel, en bij het minste trauma ontwikkelen ze kleine bloeduitstortingen.

Behandeling van lipoedeem

Domus Lymphologicae begeleidt lipoedeem patiënten in hun therapeutische behandelplan.

In tegenstelling tot obesitas, reageert het vetweefsel van deze patiënten maar matig op fysische activiteit en een gecontroleerd dieet. Zelfs bariatrische chirurgie heeft een gelimiteerd effect bij deze patiënten. De complexiteit van de aandoening kan de patiënten daarom ook ontmoedigen.

Het volume van boven- en onderbenen reageert daarentegen erg goed op spieroefeningen onder multicomponent verbanden. Een deel van het gesequestreerd vrij vocht wordt daardoor vrijgezet en geëvacueerd.

De kinesitherapeutische behandeling kan vervolledigd worden door middel van een lipo-aspiratie/liposculptuur om de trochanter zone en de bilregio opnieuw uit te tekenen.

Te lezen/te zien

Artikel gepubliceerd in het Journal des Femmes in februari 2019 (in het Frans)
Hier is een vertaling in het Nederlands

Getuigenis op RTL Info van 25 april 2019 (in het Frans) : Nathalie est atteinte de lipoedème ou "maladie des grosses jambes": il a fallu 16 ans pour qu'elle sache enfin

RTL-TVI "Images à l'appui" saison 2019: Lipoedème : un calvaire méconnu ! (in het Frans)

Meer dan een op de tien vrouwen heeft lipoedeem: “Het probleem is heel slecht gekend” HBVL 29 juli 2023

Log in